Tjanting

Add to cart
  • Description
  • More
Mary Koperdraat

 

Tjanting, voor speelse letters. In het trechtertje, dat bovenop het handvat is bevestigd gemonteerd giet u een beetje inkt of verdunde verf en u bent klaar om te schrijven.  Nu ook met dubbele trechter voor 2 lijnen.

 

Voor uitleg zie "Meer" 

Vul de Tjanting met pipet.

Snel met een papiertje eronder naar mijn werk.

En schrijven maar.

De tjanting wordt gebruikt bij het zijdeschilderen, een andere tak van sport.  Bij het zijdeschilderen wordt hete was in de tjanting gegoten, waarmee lijnen op de stof getekend worden, als een soort uitspaarfilm. 
Veel  kalligrafen hebben al een tjanting in de pennenbak of diep weggestopt in een la, niet wetend wat je ermee kunt doen. Ik vond het een uitdaging om met dit leuke  instrument aan de slag te gaan. Ik wil mijn kennis graag delen met andere kalligrafen.Vlak boven het papier laat je de inkt of verf uit de tjanting stromen. Het is wel even oefenen, voordat het echt lukt om letters te schrijven. Houd je vinger of prop keukenpapier steeds paraat om het tuitje te dichten wanneer nodig.
Je kunt op een heel vrije manier letters schrijven. Uiteraard zal het resultaat compleet verschillen van de letters, die met  een traditionele kalligrafie pen geschreven worden. De letters, die je met de tjanting schrijft zullen altijd hand in hand gaan met spetten. Probeer eens een paar regels te schrijven, zonder dat er echt woorden op papier komen. Er ontstaan mooie lijnen, waartussen je later zou kunnen kalligraferen. Een alfabet schrijven lukt ook al snel.  
Als je een watervaste inkt of verdunde acrylverf gebruikt, kan je na droging in lagen over het werk schrijven of het papier een mooie kleur geven.  Op de foto’s zijn mijn resultaten te zien. 
Spoel de tjanting direct na gebruik goed schoon met warm water. Vooral als er met watervaste inkten/verf is gewerkt is dit heel  belangrijk.
 
Veel plezier!
Mary Koperdraat 

Related Products