Qiu Zhijie: Journeys without Arrivals

  • Beschrijving

01-04-2017 t/m 24-09-2017 in Vanabbemuseum in Eindhoven

tentoonstelling

Qiu Zhijie: Journeys without Arrivals

01/04/2017 - 24/09/2017

Een brug tussen Chinese en internationale visuele talen

...
Conservatoren: Annie Fletcher, Davide Quadrio, Charles Esche Qiu Zhijie: Journeys without Arrivals is een solotentoonstelling van de Chinese kunstenaar Qiu Zhijie met een overzicht van zijn werk vanaf 1985 tot nu. Zijn kalligrafische werken, tekeningen, video’s, installaties en foto’s vormen samen een uniek en meeslepend universum. 

Qiu Zhijie had al op jonge leeftijd interesse in zowel de westerse filosofie als de Chinese geschiedenis. De versmelting van deze twee aandachtsgebieden vormt de basis voor zijn werk. Qiu maakt gebruik van traditionele Chinese beeldtradities, zoals kalligrafie en ander oude ambachten, maar hij weet deze naar het heden te brengen. Hij laat zien dat ze net zo waardevol zijn als de tradities van de westerse modernistische esthetiek. In zijn reis door een snel veranderende wereld onderzoekt hij de impact die de westerse wereld de afgelopen vijftien jaar heeft gehad op de Chinese cultuur. Als bruggenbouwer vraagt hij begrip voor culturele verschillen en toont dit door westerse en oosterse tradities te combineren. In tegenstelling tot veel andere kunstenaars woont Qiu Zhijie nog steeds in China. Zijn subtiele kritiek op het politieke systeem verbindt hij met de ambachtelijke tradities die China rijk is. De kleuren en materialen die hij gebruikt zijn een feest voor het oog. 

In de tentoonstelling ontstaat een intiem portret van de kunstenaar als alleskunner, bij wie kunst een integraal onderdeel vormt van een grotere, holistische benadering van het leven zelf. Hij omarmt het concept van Total Art en ziet kunst als een krachtige motor voor verandering en bewustwording.

bezoekadres bilderdijklaan 10, eindhoven